Browni kekleriniz kuru oluyorsa
Özellikle Amerika”da bol miktarda tüketilen Browni kek,
‘, ‘
pastane vitrinlerinde çokça görülüyor. Bu kekin özelliği yoğun kuvertür lezzeti ve yumuşaklığı. Bazı pastacılarımız maliyeti düşürmek için kuvertür yerine kakao kullanıyorlar. Oysa bu, kekin lezzetini bozar. Browni kekin pişme ısısı 180 derecedir. İçinin yumuşak olması için hafif çiğ bırakmalısınız.
Kekleriniz kalın ve sert kabuklu oluyorsa
Çırpma esnasında kabarabilen,havayı tutabilen bir margarin seçiniz. Kek hamuruna kullandığınız un, tip 1 diye adlandırdığınız un ise, daha zayıf un ile paçal yapınız. Hamura unu ilave ettikten sonra kesinlikle çırpma teli ile karıştırmayınız. Çırpma teli ile karıştırılan hamur lastiklenir ve kekin kabuklu, hacimsiz olmasına sebep olur. Un ilavesinden sonra tahta spatula veya kevgir kullanınız. Mikserde karıştırıyorsanız mikserin hamur yoğurma aparatını kullanınız.
Keklerin içine konulan meyveler dibe çöküyorsa
Kek hamuru yapım aşamasında fazla kabartılmamalı. Kabaran hamur çok hacim alır ve hafifler. Hamur içine koyulan şekerlemeler, hamurdan daha ağır olduğundan fırında pişerken hamurun içindeki yağda eriyerek sulandırır ve dibe çökerler. Meyveli kek yapacağınız zaman hamuru biraz sıkı yapmanızda fayda vardır
Kekler keserken dökülme yapıyorsa
Kek hamurları çırpma esnasında çok kabartıldığında keserken dökülme yapar. Reçetenizi gözden geçirip yumurta, katkı malzemesini düşürmenizde fayda var.
Mekik keklerinizin daha güzel olmasını istiyorsanız
Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde tüketicinin büyük beğenisini kazanan bu kekin özelliği küçük, yumuşak ve badem tadının ağırlıklı hissedilmesidir.
Bu kekte yaşanan en büyük sorun fırında kabarmaması kuru olması ve kalıptan çıkmamasıdır. Kullanılan metal kalıplar genelde bu sorunların çıkmasına sebep olmaktadır.
Pastacılık malzemesi satan toptancılarda yeni ithal edilen slikon kalıplar bu sorunları tamamen ortadan kaldırmakla beraber daha yumuşak ve parlak mekikler elde etmenizi sağlayacaktır.
Meyveli keklerinizin daha nemli ve lezzetli olması
Meyveli keklerinize kullandığınız portakal kabuğu, kiraz, incir, kuru üzüm, kuş üzümü gibi meyveleri su ile yıkadıktan sonra suyunu iyice süzüp tepsiye sererek 2-3 gün kurumaya bırakınız. Daha sonra tepsiden toplayıp bir kap içine koyunuz. 1 kg meyveye yaklaşık 100 g portakal ve limon suyu karışımı sıkınız. 2-3 saat bekletiniz. Hafif kuruyan meyveler portakal ve limon suyu ile tekrar şişecektir. Bu karışımı fazla miktarda yapıp bir hafta boyunca kullanabilirsiniz. Kullanmadığınız meyveleri soğutucuda saklayınız.