Her yerde bu tartışılır… Bazı ustalar “Artık iyi pastacı yetişmiyor, çıraklık öldü…” diye bahsederken, bazı ustalar ise “eğitim şart, araştıracaksın, yurt dışını takip edeceksin” diyerek fikirlerini belirtirler. Peki iyi pastacı artık yetişmiyor mu? Ustalık öldü mü? Eğitim gerçekten şart mı? Herkes pastacı olabilir mi?….
Bu soruları çoğaltabiliriz tabii.. Haydi tartışalım.. Nereden başlasak…
Eski ustalardan bahsedelim.. (Hepsini saygıyla selamlıyorum)
Hep dinleriz, önceden ekipman yok, hazır ürünler yok, internet yok, kaynak yok.. Buna rağmen ustalık var, ustadan öğrenen çıraklar var. Yani aslında orada da okul var, eğitim var. İmkanlar dahilinde öğretmenlik yapan ustalarımız var.
Neden eski ustalar bu kadar değerli?
-Yoktan var etmişler…
Peki şu anda iyi usta olmak için yenilikleri red mi edelim. Katkı maddelerini kullanmayalım, yeni ekipmanları bir kenara bırakalım, jöleleri bırakıp kendimiz yapalım, hiç araştırmadan elimizdeki reçetelerle ürünler çıkaralım… Eee… Ne geçti elimize?… İyi usta olduk mu?
………………………………………………………………………….
Ustayı usta yapan çok unsur var tabii. İyi bir usta mütevazi olandır, bilgilerini aktarandır, ekipmanını en iyi şekilde kullanandır, üründeki lezzeti, dokuyu en iyi bilendir, yönetendir, uygulayandır…
Günümüz teknolojisinde araştırandır, yenilikleri takip edendir, kendini geliştirip yaratıcılığını kullanandır iyi usta..
Peki Eğitim şart mı? Niye olmasın?
Toplum olarak niye eğitimden korkuyoruz ki.. Bırakın üniversite mezunu pastacılar, kaportacılar, ayakkabıcılar yetişsin. Mesleği uygulamayı öğrenirken işin kimyasını da öğrensinler. Hijyeni öğrensinler, uygulasınlar, yeni ürünler geliştirmeyi öğrensinler. Bunlar mesleği ileriye götürecek konular.
Eğitim aldık, yeterli ekipmanımızda var, reçetelerimizde mevcut…
Ama ustalık aynı zamanda sevgi, emek, zaman ister…
Evet herkes hemen usta olamıyor sevgili öğrenciler, kalfalar… Birkaç pasta yapıp, birkaç çeşit öğrenip “usta olduk, ustayım” diyorsanız işte bu sevgili ustalarımıza yaptığımız en büyük saygısızlık.
Son zamanlarda Pastacılığa ilginin bu kadar artması, Pastacılığı aynı zamanda bir meslek haline getirmiştir. Pastacılık derneklerinin kurulması, kursların artması, pastanelerin şirketleşmesi olumlu gelişmelerdendir. Butik Pastacılık, pastacılığın içinde bir renk olmuştur. Ancak Butik pastacılık usta yetiştirmez. Çünkü belirli ürünlerle sınırlı alanda çalışılır. Yani pastacılığın bir bölümünü oluşturur.
Günümüzde internet, Pastacılık alanında çok önemli bir yere sahip olmuştur. Bilgiye ulaşma kolaylığı, yenilikleri takip etme, ekipmanlara daha kolay ulaşma, uzaklardaki pastacılığı öğrenme, sektörü takip etme gibi birçok kolaylık sağlayarak pastacılığı daha ileriye götürmektedir.
Pastacılık çok güzel bir meslek.. Paylaşımlarla, yeniliklerle, güzelliklerle daha iyi bir yere taşıyalım.. Hadi hep birlikte..
Saygılarımla…
Sibel ŞENTÜRK AKGÜNDÜZ